Vaše rady a tipy > Jedlá a nápoje

VÁNOČNÍ DORTÍKY NA ŠPEJLI

napísal/a , počet videní: 319

Dortíky na špejli neboli cake pops se staly módní záležitostí, proto by letos neměly chybět ani u vás doma. Základem je dortový korpus. Stačí na ně ruce a chutná náplň, kterou můžete obměňovat. Nikdo pak nebude vědět, jaké vánoční překvapení se v jednotlivých dortících skrývá. Výsledek určitě stojí za to. Zkuste je připravit z potravin značky kvality – například Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“, a uvidíte ten rozdíl.

Potrebujeme
NA KORPUS
140 ghladké mouky
50 gmletých mandlí
100 gkrupicového cukru
2 lžičkykypřícího prášku do perníku
1 ksvanilkového cukru
4 lžičkyskořice
2 ksvejce
100 grozpuštěného másla
120 mlmléka
50 mlrumu + 3 lžíce rumu navíc
NA KRÉM
250 gplnotučného tvarohu ve vaničce
1 lžičkacitronové kůry + skořice
1 ks vanilkového cukru
NA ZDOBENÍ
400 gčokolády (bílé, mléčné nebo hořké)
špejle nebo tyčky na lízátka
jedlé dekorace
40 porcií 60 minút prípravy 20 minút varenia / pečenia

Postup

Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.

Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.

Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí.

Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru.

Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké. Kuličky nechte vychladit v lednici.

Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.

Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.

Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.




Komentáre